Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Δέκα τιμωρίες του Διός.

Ο Δίας είναι από τους αγαπημένους μου αρχαίους θεούς, ερωτικά ατακτούλης, με ωραία ιστορία πίσω από τη γέννηση του και την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα αδέλφια του και γενικά με πολλές ανθρώπινες αδυναμίες, όπως όλο το δωδεκάθεο εξάλλου. Αντίθετα με τον χριστιανικό θεό που φημίζεται για την φιλευσπλαχνία του, ο Δίας ήταν μάλλον στριμένος.
Με το παραμικρό (καλά μερικά δεν ήταν μικρά), σου έριχνε ένα κεραυνάκι και σε έστελνε στα Τάρταρα. Και αν την γλύτωνες μόνο με τον κεραυνό, καλά ήσουν. Αν είχες κάνει καμιά μεγαλύτερη χοντράδα σου επιφύλασσε τα πιο σαδιστικά και ευφάνταστα μαρτύρια στα οποία σε καταδίκαζε αιωνίως. Για να δούμε μερικούς καημένους που έτυχε να γευτούν τον κεραυνό του.


10. Πανδάρεως

Αρχίζουμε με κάτι light. Ο Πανδάρεως λιμπίστηκε ένα χρυσό σκυλί που φύλαγε το ιερό του Δία στην Κρήτη και αφού το τσούρνεψε, το έδωσε στον Τάνταλο να το κρύψει. Φυσικά ουδέν κρυπτόν υπο του Διός! Μόλις το έμαθε, μεταμόρφωσε τον Πανδάρεω σε βράχο επιτόπου. Ακόμα δεν είχε αποκτήσει άνεση με τους κεραυνούς φαίνεται.

9. Ασκληπιός 

Ο πρώτος Έλληνας γιατρός (αν και αλλού λένε ότι ήταν θεός της Ιατρικής, αλλά μάλλον λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων είχε τη φήμη του θεού), είχε εξελίξει πολύ το θέμα της ίασης. Τόσο, που κατάφερε και ανέστησε δύο-τρία τυπάκια που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο και τζάμπα περίμενε ο Άδης την παραλαβή. Όπως πάντα, ο Δίας όταν αντιληφθεί ότι κάποιος πάει να ανατρέψει τους στοιχειώδεις κανόνες της ζωής και του θανάτου, επεμβαίνει με ριζικές λύσεις τις περισσότερες φορές. Πού πας κύριε και ανασταίνεις πέρα δώθε; Κι ο Άδης κλέφτης θα γίνει; Τσάκω ένα κεραυνό για να μάθεις. Και πάει ο Ασκληπιός, που μάλιστα λέγεται ότι έδωσε το φώς πίσω στον Φινέα (δες παρακάτω).

8. Φαέθων

Ο νεαρός Φάεθων ήθελε να κάνει φιγούρα με  το άρμα του μπαμπά Ήλιου και μετά από πολλά παρακάλια τον κατάφερε. Πήρε λοιπόν το άρμα, το φούλαρε σανό, το έπλυνε, το κέρωσε, φόρεσε και τα καλά του και άρχισε τις τσάρκες. Κάτι πήγε στραβά όμως (μήπως είχε πιεί λίγο παραπάνω δεν ξέρω) και άρχισε να κάνει κάτι τσιριμόνιες περίεργες, πότε έφτανε πολύ κοντά στη γη και τα έκαιγε όλα, πότε απομακρυνόταν πολύ και πάγωναν τα πάντα. Τα έκανε μπάχαλο λοιπόν δεν μπορούσε να κουμαντάρει τα άλογα και εκεί κάπου επενέβη ο Δίας είπε ένα «αι στο διάολο δεν μπορεί κανείς ούτε να κοιμηθεί λίγο εδώ πέρα» πέταξε ένα κεραυνό και τον σκότωσε. Τώρα και καλά αυτό το έκανε για να γλυτώσει τη γη από χειρότερα δεινά αλλά εγώ δεν τα χάφτω αυτά. Δεν μπορούσε δηλαδή κοτζάμ Ζευς απλά να φέρει το άρμα στα ίσα του; Έπρεπε να το φάει το παληκάρι στο άνθος της ηλικίας του;;

7.Φινέας  

Μάντης της αρχαιότητας (το δώρο της μαντικής του το είχε κάνει ο Απόλλωνας), ο οποίος τόλμησε να αποκαλύψει τις προθέσεις του Δία στους θνητούς, και γι’αυτό ο Δίας τον τύφλωσε. Και για μπόνους του έστειλε τις ΄Αρπυιες, κάτι βρωμερά πουλιά που του άρπαζαν το φαγητό ή το κουτσουλούσαν και έμενε ο έρμος μόνιμα πεινασμένος. Το μαρτύριο του τελικά τελείωσε όταν ήρθαν οι Αργοναύτες μεταξύ των οποίων ήταν οι φτερωτοί (!) Βορεάδες, Ζήτης και Κάλαϊς που προσπάθησαν να απαλλάξουν τον μάντη από τα φτερωτά υποκείμενα. Βάζοντας για δόλωμα κάτι φαγητά στο τραπέζι περίμεναν μαζί με το μάντη την εμφάνιση των πτηνών και μόλις ήρθαν, οι ήρωες άρχισαν να τα κυνηγούν με τα σπαθιά τους. Τελικά επενέβησαν οι θεοί που αγαπούσαν τα κατοικίδια τους και υποσχέθηκαν να αφήσουν ήσυχο το γεροντάκι. Ο Φινέας για αντάλλαγμα, είπε στον Ιάσωνα τι πρέπει να κάνουν για να περάσει ακίνδυνα η Αργώ από τις Συμπληγάδες Πέτρες.

6. Τυφώνας

Ο Τυφώνας ήταν ένα τέρας κουκλάκι ζωγραφιστό. Γιγαντιαίος, με εκατό κεφάλια δρακόντων, από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από τη μέση και κάτω ένα σύμπλεγμα κουλουριασμένων φιδιών, πετούσε φωτιές από τα μάτια, έβγαζε εκκωφαντικές κραυγές, είχε φτερά και πούπουλα. Όταν μεγάλωσε και έμαθε ότι οι Γίγαντες είχαν αποδεκατιστεί από τους θεούς στην Γιγαντομαχία, αποφάσισε να πάρει εκδίκηση, έτσι ανέβηκε στον Όλυμπο και άρχισε να πετάει βράχους κατά παντός υπευθύνου! Οι θεοί έκλασαν μέντες και αφού μεταμορφώθηκαν όλοι σε ζώα(ο Δίας πρώτος και καλύτερος σε κριάρι, κανονικά σε κότα έπρεπε να μεταμορφωθεί) την κάναν για Αίγυπτο όπου κρύφτηκαν από τον τρελάκια. Μετά αφού έφαγε το κράξιμο της ζωής του από τους άλλους θεούς, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Τυφώνα και μετά από επική μάχη πέτρες από τη μια, κεραυνοί από την άλλη (να μη σου τύχει να είσαι εκεί γύρω δηλαδή), νικάει ο Τυφώνας, ακινητοποιεί το Δία, του κλέβει τους κεραυνούς και με ένα δρεπάνι του κόβει τους τένοντες των χεριών και των ποδιών! Τον πετάει και σε μια σπηλιά κουρέλι και βάζει τον αδελφό του, το φιδάκι Πύθωνα, να τον φυλάει κι αυτόν και τους τένοντες του.
Εκεί πάνε και τον βρίσκουν ο Ερμής με τον Πάνα και αφού κλέβουν τους τένοντες με ένα περίτεχνο ριφιφί ελευθερώνουν τον Δία. Αυτός παίρνει νέο σετ κεραυνών made in China που όμως έκανε τη δουλειά του και τελικά νίκησε τον Τυφώνα και τον πλάκωσε και με ένα βουνό-ηφαίστειο, την Αίτνα και δεν μπορούσε πια να του κουνηθεί. 

5. Άτλαντας

Οι Τιτάνες γενικά δεν είχαν καλή τύχη αφού τόλμησαν να εναντιωθούν στους θεούς και να πολεμήσουν μαζί τους στην περιβόητη Τιτανομαχία. Θα την έχετε ακουστά και από το The Clash of the Titans (που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική ιστορία αλλά το βλέπουμε για το kraken).
Κατάπινε ο έρμος ο Κρόνος τα παιδιά του, είχε βαρυστομαχιάσει, δυό-δυό τα έπαιρνε τα Maalox, και τελικά τίποτα δεν κατάφερε γιατί ήρθε ο Δίας με ένα καλό εμετικό και τα έβγαλε όλα έξω. Και ήταν τσατισμένα! Έτσι λοιπόν με αρχηγό τον Δία κυρήξαν πόλεμο στον Κρόνο, ο οποίος είχε στο πλάι του τους Τιτάνες. Μετά από χρόνια μαχών, οι Τιτάνες νικήθηκαν, αφού ο Δίας είχε φέρει στο μεταξύ και τους Κύκλωπες τους Γίγαντες και τους Εκατόγχειρες για βοήθεια. Ένας από τους Τιτάνες, ο Ιαπετός, είχε μαζί του και τους γιούς του για βοήθεια. Τον Μενοίτιο, τον Επιμηθέα, τον Προμηθέα και τον Άτλαντα.  Τους δύο πρώτους, ο Δίας τους έστειλε να αγκαλιαστούν με κάτι κεραυνούς στο Έρεβος (τα βάθη της γης). Τον Προμηθέα δεν τον τιμώρησε κατευθείαν διαβάζω, γιατί είχε ταχθεί με το μέρος του Δία, αλλά μετά του έκανε κάτι χουνέρια, θα τα πούμε παρακάτω. Τον έρμο τον Άτλαντα, τον έβαλε στα Τάρταρα κοντά στις ρίζες της Γης να κρατάει τον ουράνιο θόλο σαν χαμάλης. Η απορία που είχα από μικρή όταν πρωτάκουσα τον μύθο ήταν : πριν τον Άτλαντα ποιος κρατούσε τον ουρανό δηλαδή;;;
Τον καημένο τον Άτλαντα τον ξαναβλέπουμε να προσπαθεί να ξεγελάσει τον Ηρακλή και να του πασάρει το θόλο, ο Ηρακλής όμως (το μεγαλείο του οποίου τελειωμό δεν έχει ως γνωστόν) καταλαβαίνει την παγίδα και του την επιστρέφει κατάμουτρα. 

4. Προμηθέας

Το μικρό αδελφάκι του Άτλαντα, του οποίου το όνομα σημαίνει συνετός, αυτός που πρώτα σκέφτεται και μετά πράττει (αντίθετα με τον Επιμηθέα που τα κάνει ανάποδα). Από τους πρώτους φιλάνθρωπους, βάλθηκε να διορθώσει την βλακεία του αδελφού του Επιμηθέα ο οποίος δημιούργησε τους ανθρώπους αδύναμους με κάτι μικρά νυχάκια και κάτι μικρά δοντάκια, τη στιγμή που κυκλοφορούσαν θηρία με κάτι δοντάρες να! Για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε λοιπόν, μας έδωσε τη φωτιά (αφού την έκλεψε από τους θεούς) και μας δίδαξε τα μυστικά της. Επίσης μας έμαθε να λατρεύουμε και να θυσιάζουμε στους θεούς για να τους καλμάρουμε τα νεύρα. Αλλά για να συμφωνηθεί ποιο κομμάτι του ζώου θα έπαιρναν οι θεοί και ποιο οι άνθρωποι, κατέβηκε ο Δίας στη γη να δει τα κομμάτια για να διαλέξει και στο εξής να είναι αυτό το κομμάτι που θα θυσίαζαν. Ο Προμηθέας κάνει κι εκεί μια κομπίνα, παίρνει τα κόκκαλα και τα πασαλείβει με το γυαλιστερό λίπος, και το ψαχνό το σκεπάζει με δέρμα. Επιθεωρεί ο Δίας τα κομμάτια, σπάλα, ποντίκι, νεφραμιά, βλέπει το γυαλιστερό κόκκαλο, θαμπώνεται, λέει εδώ είμαστε, αυτό θέλω να μας δίνετε. Μετά μόλις κατάλαβε την απάτη βέβαια έγινε έξαλλος αλλά είχε ήδη δώσει το λόγο του και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’αυτό.
Έκανε όμως κάτι άλλο. Για να τιμωρήσει τον Προμηθέα, διέταξε τον Ήφαιστο να φτιάξει μια καλλονή, την Πανδώρα, να την φορτώσει ένα κουτί γεμάτο δήθεν με γαμήλια δώρα, και να τη στείλει με τον Ερμή (γνωστός και ως Courier των θεών), για γυναίκα του Προμηθέα. Αυτός όμως τσάκαλος καθώς ήταν αρνήθηκε να την πάρει. Ο Ερμής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Δία, την προσέφερε μετά στον βλακέντιο αδελφό του, ο οποίος αγνοώντας τις συμβουλές του Προμηθέα, την πήρε και την στεφανώθηκε. Τη συνέχεια την ξέρετε, άνοιξε αυτή το κουτί και ξεχύθηκαν στη γή όλα τα κακά κι ανάποδα, και προκόψαμε εδώ πέρα.
Έτσι η ανθρωπότητα έγινε σκατά, και ο Δίας για να μας τιμωρήσει (που γίναμε όπως ΑΥΤΟΣ μας έκανε) είπε να κάνει έναν κατακλυσμό που ήταν της μόδας τότε, τον είχαν κάνει οι θεοί όλων των άλλων θρησκειών. Ο Προμηθέας και πάλι μας σώζει αφού ενημερώνει το γιό του Δευκαλίωνα να κάνει μια κιβωτό να τη γεμίσει με εφόδια και να πάρει και τη γυναίκα του μαζί για να συνεχίσουν το ανθρώπινο γένος όταν καταλάγιαζαν τα πράγματα. Ωραίος ο μύθος αυτός, από τις πέτρες που πετούσαν πίσω τους ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα γεννήθηκαν ξανά οι άνθρωποι που ονομάστηκαν λαός από τη λέξη λας που σημαίνει πέτρα. Για να μας βοηθήσει με την κατάσταση, ο Προμηθέας μας μαθαίνει την ιατρική επιστήμη, τα βότανα, τα φάρμακα και άλλα πολλά.
Ο Δίας είχε φτάσει στα όρια του. Κατάλαβε ότι πρέπει να κάνει κάτι πιο ριζικό για αυτόν τον επαναστάτη. Τον πιάνει λοιπόν και τον δένει στο βουνό Καύκασος και στέλνει έναν αετό να του τρώει το συκώτι κάθε μέρα (εξού και η έκφραση «μου φαγες το συκώτι πια» ;) και αυτό να ξαναδημιουργείται κάθε βράδυ. Μετά από δεν ξέρω κι εγώ πόσο καιρό, ο Ηρακλής περαστικός καθώς ήταν από εκεί, βλέπει τον αετό και σκέφτεται ότι πεθύμησε πουλερικό για βραδυνό. Παρεμπιπτόντως ελευθερώνει τον Προμηθέα τον οποίο συγχωρεί ο Δίας και του δίνει και την αθανασία(δώρο του Χείρωνα που ήθελε επειγόντως να πεθάνει γιατί ήταν πληγωμένος) και όλα περασμένα ξεχασμένα.  

3. Ιξίωνας

Ο Ιξίων ήταν βασιλιάς καταγόμενος από το γένος των Λαπιθών που όταν βαρέθηκε την εργένικη ζωή αποφάσισε να βρει ένα καλό κορίτσι να νοικοκυρευτεί. Στο πρόσωπο της Δίας (η Δία, ναι) βρήκε αυτό που ονειρευόταν πάντα, όμορφη, έξυπνη, υπάκουη (από το μυαλό μου τα βγάζω αυτά, η γυναίκα μπορεί να ήταν στρίγγλα). Πήγε λοιπόν στον μπαμπά της τον Ηιονέα και μετά τις χαιρετούρες περάσαν στο προκείμενο. «Θέλω την κόρη σου», «Εγώ να στη δώσω αλλά τι θα κερδίσω» και τέτοια ωραία. Ε κοτζάμ βασιλιάς τώρα να μη φανεί τσιφούτης, άρχισε κι έλεγε, θα σου δώσω αυτό κι εκείνο και το άλλο το χρυσό, τον έπεισε τον Ηιονέα (αυτό το όνομα ταλαιπωρεί τα μάτια μου). Αφού έγινε ο γάμος με δόξα και τιμή, ο Ιξίωνας έκανε την πάπια σχετικά με τα προικώα δώρα. Ο Ηιονευς κατάλαβε ότι έπεσε στην αρχαία έκδοση του Σκρούτζ Μακ Ντακ, αλλά δεν μάσησε. Φεύγοντας έκλεψε μερικά μουλάρια για εγγύηση μέχρι να του δώσει ο Ιξίων αυτά που του υποσχέθηκε. Ο βασιλεύς μόλις το έμαθε έγινε Τούρκος! Όχι, Τούρκοι δεν υπήρχαν τότε. Έγινε Πέρσης! Διότι οι Λάπιθες δεν τα σηκώνουν αυτά. Εδώ κοτζάμ Κένταυροι τόλμησαν να την πέσουν στις γυναίκες των Λαπιθών και έγινε το σώσε (στην περίφημη μάχη Λαπιθών και Κενταύρων που έληξε 1-0 υπέρ των Λαπιθών με γκολ του Θησέα-του γνωστού).
Ο Ιξίων λοιπόν, έστειλε μήνυμα στον πεθερό του ότι αναγνωρίζει το λάθος του, και να γυρίσει πίσω και θα του δώσει ότι του υποσχέθηκε. Ο Ηιονέας μάσησε το σκουληκάκι, τραγικότατο λάθος αλλά που να το φανταστεί ο καψερός. Επέστρεψε στη Λάρισα, και αντί για δώρα τον περίμενε ένας φλεγόμενος λάκκος στον οποίο τον έριξε ο γαμπρούλης του. Ήταν ο πρώτος φόνος μεταξύ συγγενών (έστω και εξ’αγχιστείας). Έτσι απέκτησε το στίγμα του δολοφόνου ο Ιξίων και κανείς άρχοντας δεν ήθελε να τον εξαγνίσει με τα γνωστά τελετουργικά. Ζούσε λοιπόν σαν απόβλητος της κοινωνίας, άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις στα Τάρταρα. Θα φτάσουμε και στα Τάρταρα σύντομα.
Ήταν να τον λυπάσαι τον  έρμο τον Ιξίωνα, και όντως κάποτε τον λυπήθηκε ο Δίας στου οποίου τον ναό είχε καταφύγει ικέτης ο κουρελής τέως βασιλεύς. Του έδωσε λοιπόν μια ξεγυρισμένη συγχώρεση και όχι μόνο αυτό αλλά τον ανέβασε και στον Όλυμπο και τον τραπέζωσε και μαζί με τους θεούς. Αλλά ο άνθρωπος είναι αχάριστος κυρία μου, έτσι όπως σας τα λέω. Μόλις λάδωσε το αντεράκι του και του έφυγε το άγχος, άρχισε να γλυκοκοιτάει την Ήρα. Δηλαδή σε ταίσαμε, σε ποτίσαμε, σου βγάλαμε το στίγμα του δολοφόνου, θα μας πηδήξεις και τη γυναίκα;;; Κάποια στιγμή, την ξεμοναχιάζει και της την πέφτει στεγνά «να κεράσω μια αμβροσία» και τέτοια. Η Ήρα φυσικά είναι Κυρρρρία με κεφαλαίο Κ και πολλά ρ, και πάει στον άντρα της να καρφώσει τον ασεβή θνητό που τόλμησε να σηκώσει τα μάτια του στην πρώτη κυρία του Ολύμπου. Ο Δίας κρατάει την ψυχραιμία του και κρατάει και μια πισινή γιατί η Ήρα είναι γνωστή κακίστρω μπορεί να την κοίταξε στραβά ο άλλος και να θέλει να τον σβήσει απο προσώπου γης. Έτσι μεταμορφώνει την Νεφέλη (το σύννεφο δηλαδή) σε Ήρα για να δει τι θα γίνει. Ε, έγινε το μοιραίο, και δεν φτάνει βγάλαν τα μάτια τους, γκαστρώθηκε και το σύννεφο και γεννήθηκε ο Κένταυρος.  Πώς βγήκε το άλογο ενώ συνευρέθη άντρας με σύννεφο, δεν ξέρω. Το θέμα ήταν ότι υπήρχαν πλέον αδιάσειστα στοιχεία για την ασέβεια του Ιξίωνα και πλέον ο Δίας ήταν ελεύθερος να τιμωρήσει. Έδεσε λοιπόν τον Ιξίωνα με φίδια πάνω σε έναν φλεγόμενο τροχό ο οποίος περιφέρεται αιώνια στα Τάρταρα.
Αλλά το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα, βάζει τον Δία να λέει τα εξής : «ας απολαύσουμε τις χαρές του έρωτα. Ουδέποτε είχα παρόμοια επιθυμία, είτε για θεά, είτε για θνητή, η οποία πλημμύρισε και συγκλόνισε την καρδιά μου…..ούτε όταν ερωτεύθηκα την γυναίκα του Ιξίονα» . Δηλαδή πολύ πιθανόν να του είχε ήδη πηδήξει τη γυναίκα ο θεός και ο Ιξίωνας για εκδίκηση να ήθελε να μαγαρίσει την Ήρα! Το λάθος που έκανε εδώ, ήταν ότι πίστεψε ότι αφού ο θεός το κάνει, δεν πειράζει να το κάνει κι αυτός. Τι διδασκόμαστε λοιπόν από τον μύθο; Να μην πηδάμε τις γυναίκες των ανωτέρων μας, ειδικά όταν αυτοί είναι θεοί και χειρίζονται άριστα τον κεραυνό, ακόμα κι αν αυτοί έχουν πηδήξει τη δικιά μας.

2. Τάνταλος

Οι άνθρωποι από γεννησιμιού τους τελικά είναι αμφισβητίες, περίεργοι και αχόρταγοι. Όλα τα είχε ο Τάνταλος, βασιλιάς κι αυτός, κολλητάρι του Δία (κατά μια εκδοχή και γιός του) παρακαλώ που τον καλούσε συχνά πυκνά στον Όλυμπο για νέκταρ και μεζέ. Το να τρως με τους θεούς δεν ήταν και λίγο. Καταρχάς έπρεπε να έχεις πεθάνει και ο Τάνταλος ήταν ολοζώντανος. Κατά δεύτερον έπρεπε να είσαι ήρωας και ο Τάνταλος δεν ήταν τίποτα. Μπορεί να το είχε κόμπλεξ δεν ξέρω, αλλά κάποτε αποφάσισε να κλέψει το νέκταρ και την αμβροσία και να τα κατεβάσει στη γη για να τα μοιραστεί με τα ανθρώπινα φιλαράκια του. Μπορεί και να μην τον πίστευαν ότι ανεβοκατεβαίνει στον Όλυμπο:
-είχε χτες μια αμβροσία πάνω, άλλο πράμα, νέκταρ σου λέω! Αφού ο Άρης δεν μπορούσε να σταματήσει να κατεβάζει τα καραφάκια,
 -άντε ρε τερατολόγε Τάνταλε ασε μας από κει, σε λίγο θα μας λες ότι έπαιζε μπουζούκι κι ο Ερμής,
-όχι ρε παιδιά, λύρα έπαιζε, να σας θάψω!
Και τέτοια. Το χειρότερο όμως δεν ήταν που έκλεψε τα μεζεκλίκια των θεών. Η ύβρις ήταν που θέλησε να δει αν μπορεί να τους εξαπατήσει. Και να πως. Πιάνει και καλεί όλους τους θεούς σε συμπόσιο στο παλάτι του και για πρώτο πιάτο τους φέρνει το βρασμένο γιό του Πέλοπα, τον οποίο είχε σφάξει και είχε ανακατέψει με άλλα κρέατα! Οι θεοί εννοείται ότι το κατάλαβαν στο δευτερόλεπτο (μάλιστα ο Δίας ανεφώνησε «μάστορα εγώ γίδα βραστή παρήγγειλα!») και αρνήθηκαν να φάνε εκτός από τη Δήμητρα (είχε τις σκοτούρες τις με την Περσεφόνη που της βγήκε λιγάκι ζωηρή) που μάσησε λιγάκι Πέλοπα. Ευτυχώς μετά τον ανέστησαν και στη θέση της δαγκωματιάς έβαλαν ελεφαντόδοντο (μα, ελεφαντόδοντο;;;). Φούντωσε ο Δίας λοιπόν, λογικό το βρίσκω και αφού σκέφτηκε λίγη ώρα, βρήκε μια τιμωρία πολύ ταιριαστή για τον Τάνταλο που τα είχε όλα αλλά ήθελε κι άλλα. Τον ακινητοποίησε μέσα σε έναν λάκκο με νερό και πάνω από το κεφάλι του κρέμονταν λαχταριστά φρούτα, όμως όταν πήγαινε να κόψει ένα, τα κλαδιά απομακρύνονταν και όταν πήγαινε να πιεί νερό αυτό απομακρυνόταν από τα πόδια του. Κάτι σαν τη δίαιτα των σταρ αλλά εις την αιωνιότητα.

 1. Σίσυφος

Ο γνωστός ταλαίπωρος της αρχαιότητας, βασιλιάς κι αυτός, της Κορίνθου, με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία (υπάρχει και ένα εξαιρετικό βιβλίο για αυτόν γραμμένο απο τον Φρανσουά Ρασλίν). Τι έκανε ο Σίσυφος (πολύ σοφός δηλαδή) και εξόργισε το Δία; Καταρχάς ήταν χαφιές. Όταν ο Δίας αποπλάνησε την Αίγινα, κόρη του θεού-ποταμού Ασωπού, ο τελευταίος πήγε στον Σίσυφο και του έκανε ερωτήσεις για την υπόθεση. Ο Σίσυφος του είπε όσα ήξερε και σε αντάλλαγμα ο Ασωπός του έδωσε μια πηγή στην ακρόπολη της Κορίνθου που ανέβλυζε νερό αιώνια. Ο Δίας φυσικά δεν θα το άφηνε έτσι αυτό. Τον στέλνει στον Άδη (στο διάολο δηλαδή) αλλά κι εκεί ο Σίσυφος κάνει μια κομπίνα και φυλακίζει τον ίδιο τον Άδη! Όσο καιρό ήταν φυλακισμένος ο Άδης, δεν πέθαινε κανένας, ούτε άνθρωπος ούτε ζώο. Το οποίο μπορεί να φαντάζει καλή φάση στην αρχή, αλλά φανταστείτε όλους τους τραυματισμένους, ακρωτηριασμένους, που υπέφεραν και δεν μπορούσαν να λυτρωθούν. Έγινε ο τόπος μαρτύριο. Τελικά ο Άρης ελευθέρωσε τον Άδη και του ξαναπήγε και τον Σίσυφο. Πάλι όμως ο Σίσυφος είχε σκεφτεί κάτι. Είχε πει στη γυναίκα του να μην τον θάψει, και ζήτησε από τον  Άδη να τον αφήσει να γυρίσει για 3 μέρες στη γη να κανονίσει το ζήτημα γιατί δήθεν «αυτή η ανίκανη τίποτα δεν μπορεί να κάνει σωστά» και τέτοια. Ο Άδης το χάφτει (πόσο ηλίθιος δηλαδή). Περνάνε 3 μέρες, περνάνε 4, περνάνε χρόνια, άφαντος ο Σίσυφος. Κατάλαβε ο Άδης ότι πάλι πιάστηκε κορόιδο, ζητάει τη βοήθεια του Δία, τρώει τα μπινελίκια του για τη βλακεία του και αγγαρεύεται ο Ερμής να φέρει τον Σίσυφο πάλι στον Άδη. Αυτή τη φορά είχαν έτοιμη και μια τιμωρισούλα για να σιγουρευτουν ότι δεν θα την ξανακάνει με ελαφρά. Του δίνουν ένα βράχο τεράστιο και του ζητάν να τον ανεβάσει στην κορυφή ενός βουνού. Μόλις φτάνει στην κορυφή, ο βράχος κυλάει κάτω και ο Σίσυφος πρέπει να τον ξανανεβάσει κ.ο.κ στον αιώνα τον άπαντα. Έτσι λοιπόν τιμωρείται ο εξυπνάκιας που τολμάει να αψηφά τον θάνατο και να τα βάζει με τους θεούς, καταδικάζεται στην αιώνια εργασία χωρίς όφελος. Κάτι σαν την Ελλάδα της κρίσης δηλαδή. 2 σχόλια:

  1. "Άι στον Άδη έπρεπε να λέει ο Δίας" κανονικά! (το πικρόχολο σχόλιο από το tzogadomoutro)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλύτερο άρθρο σου eveeeeer gurl! (i snap my fingers in a z formation --> https://www.youtube.com/watch?v=755oNLbzqYQ) Η αρχαιότητα με συναρπάζει εξ'απ'ανέκαθεν, αλλά όταν βάζεις και τα αστεία σχόλιά σου, γίνεται σούπερ ντούπερ γουάου! Η μία ιστορία καλύτερη από την άλλη. Μεγάλος αλήτης ο Δίας. Πολλή τιμωρία ρε συ, χωρίς λόγο δηλαδή.

    Κανε και άλλα για όλους τους θεούς και τους ήρωες pleeeeease!

    ΑπάντησηΔιαγραφή