Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Δέκα κοινά στοιχεία του The strain με τις ιστορίες του Stephen King.

Χτές τελείωσε η πρώτη σεζόν της νέας σειράς που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Guillermo Del Toro, ο οποίος μας είναι γνωστός από το Λαβύρινθο του Πάνα και το Pacific Rim. Η σειρά είναι επιστημονικής φαντασίας – μυστηρίου –τρόμου και τι μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε αυτό το τρίπτυχο; Ο μαίτρ του τρόμου (πιασάρικο) Stephen King.
Παρακολούθησα τη σειρά και ανακάλυψα μερικά χαρακτηριστικά που συνήθως συναντάμε σαν patterns στα βιβλία (και κατ΄επέκτασιν στις ταινίες) του King. Βέβαια παρθενογένεση πλέον δεν υπάρχει πουθενά οπότε δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον για αντιγραφή. Όσον αφορά τη σειρά δεν μπορώ να πώ ότι ξετρελάθηκα αλλά είναι μια ωραία αλλαγή από τα βαμπίρ-μοντέλα που κυκλοφορούν σε άλλα franchise του είδους παρόλο που κάποια κλισέ παραμένουν. Spoilers ahead…

10. Ο τίτλος

The StrainThe StandThe Shining…Εντάξει μπορεί να παραλογίζομαι σε αυτό…

9. Πρώην αλκοολικός πρωταγωνιστής

Hik...
Προφανώς επηρεασμένος από τα προσωπικά του βιώματα, ο King έχει βάλει τουλάχιστον έναν πρωταγωνιστή του να έχει υποκύψει στον εθισμό του αλκοόλ, και μιλάω για τον Τζάκ Τόρανς της Λάμψης. Στο The strain ο υπεύθυνος του CDC, Dr. Ephraim Goodweather αναφέρει στην συνεδρία με την σύμβουλο γάμου ότι είχε κόψει το αλκοόλ και ότι είχε προβλήματα εξάρτησης στο παρελθόν. Στην πορεία της πρώτης σεζόν τον βλέπουμε sober αλλά στο τελευταίο επεισόδιο μια σκηνή μας φανερώνει ότι μάλλον θα ξανακυλήσει. Ε, λογικό είναι με αυτά που συμβαίνουν γύρω του…

8. Προβληματικός γάμος

Ως απόρροια του παραπάνω, ο γάμος των πρωταγωνιστών (και του Τζακ Τόρανς αλλά και του Dr. Ephraim) περνάει κρίση και κινδυνεύει να διαλυθεί, αν δεν έχει μισοδιαλυθεί ήδη. Και οι δύο πρωταγωνιστές έχουν έναν γιο ο οποίος παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στην πορεία. Δεν πιστεύω ότι ο μικρός στο The strain θα εκδηλώσει μεταφυσικές ικανότητες αλλά σίγουρα θα τον δούμε και στη δεύτερη σεζόν.

7. Ιοί που μολύνουν και εξαφανίζουν την ανθρωπότητα

Say cheeeeeese!
Εδώ μιλάμε βέβαια για το The stand, με τον ιό Captain Trips που ξεκληρίζει τον πληθυσμό ενώ στο The strain, ο βαμπιροιός προς το παρόν έχει φάει πολλούς και δεν ξέρουμε αν θα κινδυνέψει βέβαια το ανθρώπινο είδος αλλά δείχνει ότι πάει προς τα εκεί. Επίσης το στυλάκι του ιού θυμίζει πολύ τα σκουλήκια του Dreamcatcher αλλά στο πιο χαριτωμένο.


6. Η έννοια του Αφέντη και του πρωτοπαλίκαρου του

Στο Salems Lot είχαμε τον Στρέικερ και τον Μπάρλοου, πρωτοπαλίκαρο και Αφέντη του Κακού. Στο Χρήσιμα Αντικείμενα ήταν μόνος ο κος Γκόντ (τι να τον κάνει τον υπηρέτη μια χαρά τα κατάφερνε μόνος). Στο The Strain έχουμε τον Γερμαναρά Άικχορστ για αρχι-υπηρέτη και για Αφέντη ένα πλάσμα ανάμεσα σε κλόουν, στον χαμένο κλώνο του Φλωρινιώτη και στη γυναίκα που έκανε πλαστικές για να γίνει γάτα. Κάθε φορά που τον δείχνει θέλω να βάλω τα γέλια αλλά πιθανόν να μην γελούσα τόσο αν τον έβλεπα μπροστά μου στα αλήθεια.

5. Ο σοφός γέρος άντρας που το έχει ξαναζήσει όλο αυτό

Stephen King who?
Δε θυμάμαι που ακριβώς αλλά είμαι σίγουρη ότι ο King έχει παρουσιάσει αυτό το μοτίβο στα έργα του. Ο Μάτ στο Σάλεμ’ς Λοτ είναι ανοιχτόμυαλος αλλά δεν είχε ζήσει ακριβώς την βαμπιροκατάσταση. Εδώ μιλάμε για τον Σετράκιαν ο οποίος είναι Αρμένικης προελεύσεως.4. Η σκεπτικίστρια γκόμενα που αρνείται να πιστέψει τι παίζει

Αυτό είναι γενικό κλισέ. Είναι από τους χαρακτήρες που δυστυχώς εύχεσαι να «φύγει» γρήγορα γιατί σου σπάει τα νεύρα. Spoiler: δε φεύγει στην πρώτη σεζόν.

3. Το τρομαχτικό παιδάκι

Πάντα θα υπάρχει ένα παιδάκι γύρω στα δέκα που θα είναι από τα πρώιμα θύματα. Ίσως γιατί η ιδέα του αθώου παιδιού που μεταμορφώνεται –χωρίς να θέλει- σε όργανο του Απόλυτου Κακού είναι πολύ πιο τρομαχτική από ότι αν συνέβαινε αυτό σε έναν ενήλικα.

2. Ναζί και Εβραίοι επιζήσαντες του ολοκαυτώματος.

Βλέπε Apt pupil. Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό το βιβλίο γιατί δεν το έχω διαβάσει ούτε έχω δει την ταινία (είναι στο watchlist μου όμως). Ο κακός της υπόθεσης όμως υποτίθεται ότι είναι ένας Ναζί εγκληματίας πολέμου, όπως ο Άικχορστ στο The strain.

1. Έκλειψη ηλίου

Πόσο βολικό για τα βαμπίρια. Στα βιβλία του King συναντάμε το μοτίβο της έκλειψης πολύ συχνά, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που λατρεύει ο συγγραφέας και το χρησιμοποιεί τόσο ως προμήνυμα όσο και ως plot device για να συμβούν διάφορα που δεν θα συνέβαιναν με το φως του ήλιου. Παράδειγμα, η έκλειψη ηλίου στο Dolores Claiborne.

2 σχόλια:

  1. Για το 5 θα έλεγα ότι ταιριάζει και ο Speedy Parker, που είναι ο γέρος που βοηθάει τον μικρό Τζακ στο Φυλαχτό και ξέρει πολλά.
    Για το Apt Pupil θα έλεγα να διαβάσεις πρώτα το βιβλίο (είναι και μικρό), γιατί η ταινία κόβει πολλά. Ο ΜακΚέλεν όμως παίζει απίστευτα. Όταν διαβάζεις το βιβλίο κι όταν βλέπεις το χαρακτήρα που παίζει, νιώθεις πραγματικό τρόμο στην ψυχή σου.

    Τέλειο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ spirou! Ναι εννοείται οτι θέλω να διαβάσω και το βιβλίο και να δω την ταινία Apt pupil! Τις προάλλες τελείωσα και το The shining (και μάλιστα την ακουστική έκδοση-πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία btw!). Κάποτε ελπίζω να τελείωσω τα άπαντα του King αν και τον Μαύρο Πύργο δεν τον κατάφερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή