Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα καφρίλες της πρώτης κυρίας του Ολύμπου

Διότι η κατινιά είναι αταξική κυρίες μου και κύριοι. Τι κι αν είσαι πρώτο όνομα, αν υποπτεύεσαι ότι σου τα φοράει το στεφάνι σου και σε καφετζούδες θα τρέξεις, και κινητά θα ψαχουλέψεις και καμπαρντίνα θα φορέσεις (κι ας είναι εκτός μόδας). Πονάει το κέρατο κι ας προσπαθούν να το παίξουν υπεράνω μερικές μερικές. Εδώ κοτζάμ Ήρα σου λέει, που τι ανάγκη έχει αυτή, κι όμως, δεν άφησε θηλυκό για θηλυκό αξεμάλλιαστο.
Εφόσον δεν μπορεί να κάνει ζημιά στον σύζυγο, αρχιθεός γαρ, ξεσπάει στα έρμα τα κορίτσια που μερικά δε φταίγανε κιόλας. Και αν προσέξετε, ενώ μπορεί κι αυτή να κερατώσει, ο μύθος ποτέ δεν την παρουσιάζει να έχει εξωσυζυγική περιπετειούλα σαν τις άλλες θεές. Διότι αντιπροσωπεύει τη σύζυγο, τη νόμιμη η οποία πρέπει να είναι κυρία. Άλλο αν σκότωσε μερικές γκόμενες του Δία. Άλλο αυτό. Για να δούμε δέκα από τα πιο επικά ξεσπάσματα ζήλιας της Ήρας.


10. Ηρακλής

Ο γνωστός ημίθεος που γεννήθηκε από τον παράφορο έρωτα του Δία με την Αλκμήνη, βίωσε από νωρίς την οργή της αρχιθεάς. Φασκιωμένος στην κούνια ήταν, αγκαλιά με το αδελφάκι του τον Ιφικλή, όταν εμφανίστηκαν από πάνω τους δύο φιδούκλες, δωράκι της Ήρας για τα γεννητούρια. Αυτό που δεν υπολόγισε η θεά ήταν ότι το μωρό Ηρακλής νόμιζε ότι τα φίδια ήταν squeeze toys και τα ζούληξε μέχρι που τα έπνιξε.

9. Ενδυμίων

Και την Ήρα την ερωτεύτηκαν δε λέω αλλά δεν είχαν καλύτερη τύχη αυτοί που το έκαναν (βλέπε Ιξίωνας). Μια από τις εκδοχές που κυκλοφορούν για τον Ενδυμίωνα, ήταν ότι ανέβηκε στον Όλυμπο για σκι και εκεί είδε την Ήρα κι έπαθε τον ντοβρουτσά. Δυστυχώς όμως η Ήρα δεν ήταν στις καλές της (μάλλον ήταν εκείνες οι ημέρες του μήνα) και του έριξε ένα κλώτσο και βρέθηκε στα Τάρταρα. Μάλιστα ο Δίας τον έκανε να κοιμάται αιώνια ίσως για να μην αρχίσει τις πεφτουλιές και εκεί κάτω και βάλει σε μπελάδες τον Άδη.


8. Τειρεσίας

Πρώτη φίρμα στους μάντεις, ο Τειρεσίας δεν είχε πάντα μαντικές ικανότητες. Επίσης δεν ήταν πάντα τυφλός. Φυσιολάτρης καθώς ήταν, έκανε την απογευματινή του βόλτα στο ποταμάκι και έτυχε να δει δύο κοπέλες να κάνουν μπάνιο ξεβράκωτες. Τώρα, λογικό είναι ο άνθρωπος να κοιτάξει, τι να κάνει, αίμα κυλούσε στις φλέβες του όχι λεμονίτα! Δυστυχώς για αυτόν όμως, η μια  από τις δύο τύπισσες ήταν η Αθηνά, η οποία ήταν πολύ μυξοπαρθένα και στα καλά του καθουμένου τον τύφλωσε τον άνθρωπο. Μετά το μετάνιωσε βέβαια και τον έκανε μάντη για να εξισορροπήσει την κατάσταση.
Πριν από αυτό όμως, ο Τειρεσίας πέρασε κι άλλο καψόνι. Εκεί που έκανε την απογευματινή του βόλτα (ε μα αφού τον χαλάνε τι τις κάνει;;;), βλέπει δυό φίδια να ζευγαρώνουν και σκοτώνει το ένα (γιατί;;;) το οποίο έτυχε να είναι το θηλυκό. Συνεχίζει την βόλτα του κι εκεί που βλέπει το είδωλο του στη λίμνη τι να δεί; Είχε γίνει γυναίκα! Κανονικότατη! Έζησε έτσι μερικά χρόνια και πάλι σε μια από τις βόλτες του (δε βάζει μυαλό ο άνθρωπος) βλέπει πάλι δυό φίδια να ζευγαρώνουν και σκοτώνει το αρσενικό αυτή τη φορά κι έτσι ξανάγινε άντρας!
Όταν είχε η Ήρα μια διαμάχη με τον Δία για το ποιος ευχαριστιέται πιο πολύ το σεξ, ο άντρας ή η γυναίκα (ο Δίας υποστήριζε ότι οι γυναίκες το ευχαριστιούνται περισσότερο ενώ η Ήρα το αντίθετο), φωνάξανε τον Τειρεσία που είχε θητεύσει και στις δυο πλευρές και τον ρωτήσαν. Και αυτός απάντησε ότι η γυναίκα το ευχαριστιέται 9 φορές περισσότερο. Και ποιος είδε την Ήρα και δεν την εφοβήθηκε!

7. Λητώ

Η μικρή Λητώ, νέα και άβγαλτη, δεν ήξερε δεν ρώταγε και ήταν και κόρη Τιτάνα και Τιτανίδας, αλλά έπεσε θύμα της γοητείας του Διός-Μπάρκουλη. Και επειδή κοτζάμ Ζευς ήταν και καρπερός τρομάρα του, γκαστρώθηκε η μικρά και μάλιστα με τα διδυμάκια Απόλλωνα-Άρτεμη. Φυσικά η Ήρα δεν θα το άφηνε έτσι το θέμα.
Καταρχάς στέλνει τον Πύθωνα, το προσωπικό της κατοικίδιο φιδάκι, να κυνηγάει τη Λητώ. Κατά δεύτερον, πάνω που περάσανε οι 9 μήνες και ήρθε η ώρα να γεννήσει, άρχισαν οι ωδίνες, σπάσαν τα νερά, μωρά όμως τίποτα! Τι είχε γίνει; Η Ήρα είχε δώσει παραγγελία στην προστάτιδα των τοκετών (ναι είχαν προστάτες για τα πάντα πια), την Ειλείθυια (δεν θα κάνω το προφανές σχόλιο!) μην τυχόν και πάει να ξεγεννήσει τη Λητώ γιατί η επόμενη θέση εργασίας της θα ήταν στα Τάρταρα να ξεγεννάει τον Κέρβερο! Ε, μάνα της ήταν κιόλας η Ήρα, η Ειλείθυια υπάκουσε. Όχι για πολύ όμως γιατί ήρθε διαταγή από το Δία να πάει να κάνει τη δουλειά της και να μην είναι τόσο μαμόθρεφτο, και γέννησε επιτέλους η Λητώ.

6. Ιώ

Για την καημενούλα την Ιώ έγραψα και στις Δέκα μεταμορφώσεις της ελληνικής μυθολογίας  οπότε θα πέσει copy paste.
“Και μιας και μιλήσαμε για καφρίλες, ας περιλάβουμε την πρώτη κυρία του Ολύμπου η οποία δεν προλάβαινε να μετράει κέρατα από τον προκομένο της. Μια από τις γκομενίτσες του ήταν η Ιώ από το Άργος, βασιλοπούλα και κουκλίτσα (ε κανένα μπάζο θα ζαχάρωνε κοτζάμ Ζεψ;;;). Αφού έκανε ότι έκανε, της πέταξε ένα «μην πάρεις εσύ, θα σου τηλεφωνήσω εγώ» και όσο τον είδατε εσείς άλλο τόσο τον είδε κι αυτή. Έφτασαν τα μαντάτα στα αυτιά της Ήρας και αποφάσισε να δράσει. Πηγαίνει στο Άργος αυτοπροσώπως να δει το τσουλί που ξελόγιασε το στεφάνι της και βλέποντας την καλλονή, της ανεβαίνει ακόμα περισσότερο το αίμα στο κεφάλι και τη μεταμορφώνει στην καλή μας αγελάδα που όλο βόσκει στη λιακάδα. Φωνάζει και ένα από τα κατοικίδια της, τον Άργο με τα εκατό μάτια, και τον βάζει φύλακα της αγελάδας (μη τυχόν και γίνει τί δηλαδή; οι αγελάδες δεν κάνουν τίποτα, όλη μέρα τρώνε). Μαθαίνει τα καθέκαστα ο Δίας, στέλνει τον Ερμή να σκοτώσει τον Άργο, πάει το τερατάκι ζωή σε λόγου μας. Η Ήρα αντεπιτίθεται (ως άλλη αυτοκρατορία) και στέλνει τον Οίστρο (δηλαδή την αλογόμυγα) να κυνηγάει τη γελαδίτσα μέχρι να την τρελάνει. Δεν ξέρω αν σας έχει κυνηγήσει αλογόμυγα (αλλιώς γνωστή και ως τάβανος) αλλά εμένα με τάραξε ένας το καλοκαίρι και ξέρω, είναι χάλια. Έτρεχε η καημενούλα η Ιώ, έφτασε κάποια στιγμή σε ένα γκρεμό με μια ανώνυμη θάλασσα από κάτω, πέφτει μέσα η αγελάδα, τσακ νάτο το Ιόνιο πέλαγος. Δεν πνίγηκε όμως, κολύμπησε μέχρι την Αίγυπτο και ο Οίστρος από πίσω της! Ο Δίας μαθαίνει τα τελευταία νέα (ο Ερμής είχε βαρεθεί να στέλνει newsletters) και αποφασίζει να κινηθεί πιο δραστικά. Πηγαίνει στην Αίγυπτο και μόλις τον βλέπει ο Οίστρος γίνεται καπνός. Μεταμορφώνει και την Ιώ πάλι σε κοπελίτσα και πάει για δεύτερο γύρο περιπτύξεων. Να έχεις τον πόνο σου που ήσουν γελάδα και σε κυνηγούσε η μύγα, να έχεις και τον αρχιθεό με τις ορέξεις του! Τελικά την Ιώ, αφού τη γκάστρωσε κιόλας (γέννησε ένα αγοράκι, τον Έπαφο) την έκανε αστερισμό και ησύχασε κι αυτή και η Ήρα και εμείς."

5. Αηδών και Πολύτεχνος.

Ξανα-μανά copy paste.
"Ήταν μια φορά κι ένα καιρό, ένα ζευγαράκι πολύ αγαπημένο, η Αηδών και ο Πολύτεχνος. Τόλμησε λοιπόν αυτό το ζευγαράκι να πει ότι ήταν πιο ευτυχισμένο και από το θεϊκό ζεύγος. Το ακούει η Ήρα, σκέφτεται ότι μάλλον είναι αλήθεια και σκυλιάζει. Τολμάς να συγκρίνεις τα μούτρα σου με εμάς τους αθανάτους; Πάρε μια Έριδα για να μάθεις. Πάει η Έριδα λοιπόν ανάμεσα τους και τους κάνει να βάλουν ένα στοιχηματάκι, όποιος τελειώσει πρώτος ένα έργο (ήταν καλλιτέχνες και οι δύο) να πάρει δώρο στον άλλο μια δούλα. Φαβορί ήταν ο Πολύτεχνος, νομίζω 1.60 τον έδινε ο ΟΠΑΠ, αλλά έκανε την ανατροπή η Αηδών και τελείωσε πρώτη και όσοι το παίξανε εκείνη τη μέρα βγάλανε μεροκάματο. Λύσσαξε ο Πολύτεχνος αλλά δεν είπε τίποτα μόνο πήγε και καλά να φέρει το δουλικό. Πάει όμως στον πεθερό του, τον Πανδάρεω, και του λέει ότι δήθεν η Αηδών πεθύμησε την αδελφή της τη Χελιδόνα και να έρθει μαζί του να τη φιλοξενήσουν λίγες μέρες. Νομίζω ότι τα ονόματα κάνουν spoiler από τώρα όσον αφορά τις μεταμορφώσεις. Τεσπα, στο δρόμο ο Πολύτεχνος βιάζει, δέρνει και κουρεύει τη Χελιδόνα, την κάνει αγνώριστη και της λέει ότι αμα πει τίποτα θα την σκοτώσει. Γίνεται έτσι δούλα της Αηδών η Χελιδόνα, αλλά μια μέρα δεν αντέχει άλλο και τα ομολογεί όλα στην αδελφή της. Έξαλλη η Αηδών, πιάνει και μαγειρεύει το γιό της (πολλές φορές συναντάμε το μαγείρεμα ανθρώπων στους μύθους, η ανθρωποφαγία πρέπει να ήταν από τα ύψιστα αμαρτήματα) και τον σερβίρει αλα κρεμ με μανιτάρια στον Πολύτεχνο. Όταν το ανακαλύπτει αυτός πίνει μια σόδα και πάει να τις σκοτώσει, αλλά αυτές έχουν βρει καταφύγιο στο σπίτι του μπαμπά τους ο οποίος στέλνει κάτι δικούς του μπράβους και τον τσακώνουν. Νέο μαρτύριο εκεί, τον πασαλείβουν τον Πολύτεχνο με μέλι και τον αφήνουν να τον φάνε τα μυρμήγκια και οι μύγες.  Ε κάπου εκεί επεμβαίνει ο Δίας αηδιασμένος με όλα αυτά τα φονικά και τους κάνει όλους πουλιά, την Αηδών αηδόνι, τον Πολύτεχνο πελεκάνο, την Χελιδόνα χελιδόνι και τον Πανδάρεω θαλασσοπούλι. Και έτσι έχουμε αυτά τα πουλιά, αλλιώς δεν θα τα είχαμε. (;)"

4. Σεμέλη

Μια από τις εκατοντάδες «μοναδικές αγάπες» του Δία ήταν και η Σεμέλη, κόρη του Κάδμου και μανούλα του Διονύσου. Αθώα η βασιλοπούλα, βόλταρε εις τα εξοχάς όταν εμφανίστηκε σαν φάντης μπαστούνι μπροστά της ο Δίας. Και μετά από τη συνάντηση δεν ήταν πια αθώα. Μαθαίνει η Ήρα τα καθέκαστα και αποφασίζει να ξεφορτωθεί τη μικρή με έναν πιο ύπουλο τρόπο. Ε θα είχε βαρεθεί και να τις μεταμορφώνει σε ζώα. Παίρνει λοιπόν τη μορφή της νταντάς της Σεμέλης και την πιάνει στην κουβέντα. Μπροστά δεν ήμουν αλλά η κουβέντα πρέπει να ήταν κάπως έτσι:
- Νταντά μου είμαι ερωτευμένη!
- Μωρή, προφυλάξεις να παίρνετε.
- Τιναυτό;
-Κατάλαβα…Και δε μου λες…ποιος είναι ο λεγάμενος; Τον ξέρω;
-Ε βέεεεβαια. Όλοι τον ξέρουν. Είναι ο πιο διάσημος θεός!
-Θεός;;;Ποιος καλε;
- Ο Ζεύς!
-Μαρή!Αυτός είναι παντρεμένος!
-Ναι το ξέρω αλλά είναι στα χωρίσματα! Μου είπε θα τη χωρίσει και θα πάρει εμένα!
- Βρε ζώον αυτό το λένε σε όλες για να τις ρίξουν. Κανείς ποτέ δεν χωρίζει!
- Όοοχι, ο Νούλης μου είπε ότι θα τη χωρίσει σίγουρα γιατί δεν τον καταλαβαίνει και τον καταπιέζει και η ερωτική ζωή τους είναι ανύπαρκτη και μαζί μου βρήκε ξανά την όρεξη για τη ζωή.
- Να! (μούντζα) να μη στα χρωστάω. Βρε κοριτσάκι μου το θέμα δεν είναι τι λέει. Το θέμα είναι τι κάνει! Για να καταλάβεις αν σε αγαπάει πραγματικά θα πρέπει να το αποδεικνύει με πράξεις!
- Τι πράξεις δηλαδή;
- Βρε χαζό, αν σε αγαπάει πιο πολύ από τη γυναίκα του, τότε θα έπρεπε να σου εμφανιστεί με την ίδια μορφή που εμφανίστηκε στην Ήρα. Να δεις την πραγματική του φύση.
Πες-πες την έπεισε τη μικρή και μόλις ξανασυναντήθηκε με τον Δία είχε κάτι μούτρα δύο πήχες. Ο Δίας δεν την ψυλλιάστηκε την παγίδα. Μετά από το κλασικό πεντάλεπτο διαλόγου «Τι έχεις» «Τίποτα» «Μα πες μου τι έχεις» «Τίποτα σου είπα», για να φτιαχτεί η ανάλογη ατμόσφαιρα, η Σεμέλη του σκάει το μυστικό. Ντε και σώνει να της εμφανιστεί με τη μορφή που εμφανίστηκε στην Ήρα. Σε κάποια φάση ο Δίας βαρέθηκε, σκέφτηκε και το σοφό «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές» και εμφανίστηκε με την μεγαλοπρεπή του μορφή, που όμως είχε μια μικρή παρενέργεια στη Σεμέλη η οποία…κάηκε! Ευτυχώς το μωρό που είχε μέσα της το γλύτωσε ο Δίας και το έραψε στο πόδι του μέχρι να συμπληρωθούν οι 9 μήνες κυοφορίας. Κι έτσι γεννήθηκε ο Διόνυσος!

3. Ινώ και Αθάμας

Η ιστορία της Σεμέλης έχει και συνέχεια. Όταν γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο Δίας τον έστειλε στη θειά του, την αδελφή της Σεμέλης, την Ινώ. Η Ινώ δέχτηκε μετά χαράς το ανιψάκι της και αποφάσισε να το μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά που είχε κάνει με τον άντρα της τον Αθάμα. Η Ήρα όμως είχε ακόμα ορέξεις για καταστροφές και αποφάσισε να ξεσπάσει σε όλο το συγγενολόι. Τρελαίνει τον Αθάμα και τον βάζει να σκοτώσει τον ένα του γιό. Και στο καπάκι τρελαίνει την Ινώ και βράζει σε νερό τον άλλο τους γιο. Πάει και ο άλλος γιος έγινε φρικασέ. Μετά από αυτό η Ινώ τρελάθηκε στα αλήθεια και πήγε κι έπεσε σε μια θάλασσα (ήταν της μόδας τότε). Λογικά δεν ονομάστηκε κάποια θάλασσα από αυτήν γιατί δεν έχουμε Ινόνιο πέλαγος.

2. Αντιγόνη

Η Αντιγόνη (η κόρη του Λαομέδοντα όχι αυτή του Σοφοκλή) ήταν πολύ κοκέτα. Μέρα νύχτα στα σπα και τα κομμωτήρια την έβγαζε. Μια φορά λοιπόν που είχε πάει για ανταύγειες και έπιασε το λακριντί με την κομμώτρια για το πώς να κάνει τα μαλλιά της, η κουβέντα έφτασε στην Ήρα. Η κομμώτρια επέμενε να της κάνει μαονί-κόκκινες ανταύγειες όπως ήταν η μόδα τότε και μάλιστα είχε ακουστεί ότι μέχρι και η ίδια η Ήρα τα είχε έτσι. Τότε ξεστόμισε η Αντιγόνη «μμμ σιγά την ξεμαλιάρα» και στο επόμενο δευτερόλεπτο είδε έντρομη στον καθρέφτη τα μαλλιά της να μεταμορφώνονται σε φίδια! Η κομμώτρια τότε της τόνισε το πόσο λιπαρά ήταν τα μαλλιά της και ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει ειδική θεραπεία στο κομμωτήριο (γιατί ως γνωστόν πάνω από όλα το κέρδος).

1. Προιτίδες

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάτι κοριτσόπουλα, τρεις βασιλοπούλες που τις έλεγαν Προιτίδες. Αυτές βαριόσαντε μια μέρα και είπαν να κάνουν μια βόλτα στην αγορά. Εκεί που χάζευαν μια βιτρίνα με σανδάλια, παίρνει το μάτι της μιας ένα άγαλμα της θεάς Ήρας. Σκουντάει τη διπλανή της και λέει «Sister, πρόσεξες ποτέ τι μυτόγκα έχει η Ήρα;» . Γυρνάνε τότε όλες και αρχίζουν να παρατηρούν το άγαλμα και να θάβουν χειρότερα και από γκέι πανελίστα σε μεσημεριανάδικο. Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι η Ήρα άκουγε…και άφριζε. ‘Τώωωρα θα δείτε!’ σκέφτηκε και τις διοχέτευσε μια μανία που νόμιζαν ότι ήταν αγελάδες και ήθελαν οπωσδήποτε να τρέξουν γυμνές στα λιβάδια να βοσκήσουν. Μετά από ένα ευλογημένο διάστημα ως αγελάδες, βρέθηκε ένας δωδεκαθειστής (όπως λέμε βρέθηκε ένας χριστιανός) τις γιάτρεψε και μάλιστα παντρεύτηκε μια από αυτές. Φαντάζομαι τους καβγάδες τους «Μωρή, τί ήσουν όταν σε γνώρισα; Μια ξεβράκωτη γελάδα ήσουν!»1 σχόλιο:

  1. χαχαχαχα έγραψες πάλι ξανάμανά! Καφρίλες δε λες τίποτα, ούτε το the wall με τη Ρούλα δεν ήταν έτσι. Αλλά να λέμε τα σωστά, η Ήρα ήταν κάφρα, αλλά ο Δίας ήταν χειρότερος και όλοι τον δικαιολογούν "ε αντρας είναι, δε θα κάνει τα ξενοκοιτάγματά του;" Αυτά μου τη δίνουν. Γράψε και καμιά λίστα με τους άχρηστους άντρες της αρχαίας Ελλάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή