Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Δέκα πληροφορίες για τα κολιμπρί

Και ενώ είμαστε στο μάτι της προεκλογικής περιόδου και ήμουν στο τσακ να ανεβάσω και πάλι δεκάδα με προεκλογικά σποτ, πήρε το μάτι μου στο facebook τη φωτογραφία ενός κολιμπρί και έστειλα στον κάλαθο των αχρήστων τους πολιτικούς και τα σποτ τους.
Το κολιμπρί ενώ είναι μικρούλι σαν έντομο, κατατάσσεται στη ομοταξία των πουλιών και μάλιστα κατέχει τον τίτλο του μικρότερου πουλιού. Είναι απο τα ομορφότερα πλάσματα της φύσης και τα χρώματα του είναι τόσο έντονα και μαγευτικά ώστε να κερδίσει τον χαρακτηρισμό "ιπτάμενο κόσμημα"! Για να δούμε τι άλλο μπορούμε να μάθουμε για το κολιμπρί.


10. Ινδιάνικοι μύθοι

Το κολιμπρί είναι πουλί της αμερικάνικης ηπείρου και το συναντάμε στις δοξασίες των γηγενών Αμερικάνων κατοίκων. Οι γηγενείς της Καραιβικής, Taino, πίστευαν οτι τα κολιμπρί ήταν κάποτε μύγες που ο Ήλιος - Πατέρας μεταμόρφωσε σε μικρά πουλιά τα οποία όμως παρόλο το μέγεθος τους είχαν την καρδιά αετού. Στην συγκεκριμένη κουλτούρα το κολιμπρί συμβολίζει την αναγέννηση γι'αυτό και οι πολεμιστές της φυλής λέγονται Colibri warriors. 
Οι Τσερόκι έχουν μια ωραία για ιστορία για μια όμορφη γυναίκα που φλέρταρε παράλληλα με ένα κολιμπρι και ένα γερανό και δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιον να διαλέξει. Το κολιμπρί της άρεσε επειδή ήταν πολύ όμορφο και ο γερανός επειδή ήταν πολύ σοφός. Ο γερανός τότε (επειδή ήταν και σοφός αλλά και εξαιρετικά πονηρός) της πρότεινε να ανταγωνιστούν πετώντας γύρω απο τη γή και όποιος κέρδιζε να την παντρευόταν. Η κοπέλα συμφώνησε γιατί είχε στο μυαλό της οτι θα νικούσε το κολιμπρί. Έπεσε έξω όμως γιατί το κολιμπρί πετάει κάνοντας ελιγμούς και συν τοις άλλοις τα βράδια χρειάζεται οπωσδήποτε ύπνο οπότε κέρδισε ο γερανός ο οποίος ταξίδεψε σερί γύρω απο τη γή και πετώντας σε ευθεία γραμμή. Αλλά η κοπέλα δεν κράτησε την υπόσχεση της επειδή ήταν πολύ άσχημος. 
Οι Μάγιας πίστευαν οτι όταν ο Ήλιος θέλει να φλερτάρει το φεγγάρι μεταμορφώνεται σε κολιμπρί ενώ οι Ταροσκάν πίστευαν οτι ένα κολιμπρί δίδαξε μια γυναίκα πώς να υφαίνει όμορφα καλάθια σε αντάλλαγμα για λίγο νερό με ζάχαρη κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ξηρασίας.

9. Επιθετικότητα

Όπως όλα σχεδόν τα αρσενικά στη φύση, το αρσενικό κολιμπρί θέτει τα όρια της περιοχής του και κυνηγάει ανελέητα όποιο άλλο αρσενικό τολμήσει να τα διαβεί. Αλλά και το θηλυκό όταν έχει φωλιά απαγορεύει στο αρσενικό να πλησιάσει για να μην προσελκύσει με τα χρώματα του τα αρπακτικά. Είναι τόσο επιθετικά που δεν χαρίζονται στα μεγαλύτερα πουλιά αλλά ούτε και στα ψεύτικα κολιμπρί. Επιστήμονες έκανα πειράματα με ξύλινα κολιμπρί τα οποία μετά έφεραν σημάδια στο κεφάλι ενώ είχαν και ξεκολλημένα τα ψεύτικα φτερά τους! Μπρρρ...8. Μεταβολισμός

Τα κολιμπρί έχει μέσο όρο καρδιακών χτύπων 1.200 χτύπους το λεπτό και παίρνει 250 αναπνοές στον ίδιο χρόνο! Τα φτερά τους "χτυπάνε" κατά μέσο όρο 70 φορές το δευτερόλεπτο! Κατα τη διάρκεια της πτήσης το κολιμπρί καταναλώνει οξυγόνο ανα γραμμάριο μυικού ιστού 10 φορές περισσότερο απο οτι ένας αθλητής του ανθρώπινου είδους. Ο μεταβολισμός τους είναι 100 φορές αυτός του ελέφαντα! Επίσης έχουν καλύτερη ακοή απο τους ανθρώπους, βλέπουν πιο μακριά απο εμάς και μπορούν να δουν την υπεριώδη ακτινοβολία.

7. Εξυπνάδα

Ο εγκέφαλος τους ζυγίζει το 4.2 % του σωματικού τους βάρους διαθέτοντας την μεγαλύτερη αναλογία στο βασίλειο των πουλιών. Είναι εξαιρετικά έξυπνα και διαθέτουν δυνατή μνήμη. Θυμούνται όλα τα λουλούδια που έχουν επισκεφτεί και πόσο χρειάζεται κάθε ένα απο αυτά για να ξαναγεμίσει με νέκταρ. Τα νεαρά θηλυκά κολιμπρί παρακολουθούν τα μεγαλύτερα να χτίζουν τις φωλιές τους για να μάθουν τα κόλπα του χτισίματος και ενίοτε να κλέψουν κανένα υλικό οικοδομής.


6. Τροφή

Η γλώσσα τους είναι μικροσκοπική, μακριά και έχει τριχούλες στην άκρη της βοηθώντας τα έτσι να "γλύφουν" στην ουσία το νέκταρ απο τα φυτά. Πίνουν 13 γουλιές το δευτερόλεπτο και κατα τη διάρκεια της ημέρας θα καταναλώσουν μέχρι και 8 φορές το βάρος τους σε νέκταρ! Θα επισκεφτούν 1.000 λουλούδια τη μέρα αλλά αυτή η επίσκεψη τους δεν καταστρέφει καθόλου το φυτό αντιθέτως τα λουλούδια λατρεύουν τα κολιμπρί γιατί τα βοηθούν στην γονιμοποίηση!  Καμιά φορά τα κολιμπρί τρώνε και μαλακά έντομα γιατί χρειάζονται πρωτεΐνη. Έχει παρατηρηθεί κολιμπρί να κλέβει έντομο απο τον ιστό της αράχνης και να κλέβει και τον ίδιο τον ιστό για τη φωλιά του!

5. Φτερά και πούπουλα

Το χαρακτηριστικό των κολιμπρί εκτός απο το πέταγμα είναι ο υπέροχος ιριδισμός των φτερών τους. Τα βοηθάει τόσο στο ζευγάρωμα, το θηλυκό θαμπώνεται απο κάτι τέτοια, όσο και στο να φοβίζει τους εχθρούς του γυρνώντας προς τον ήλιο και κάνοντας τα φτερά του να σπινθιρίζουν! Ένα μεσαίου μεγέθους κολιμπρί έχει 940 φτερά που σημαίνει περισσότερα φτερά ανα τετραγωνική ίντσα κορμιού απο όλα τα πουλιά!


4. Πτητικές ικανότητες

Τα κολιμπρί είναι τα μόνα πουλιά που μπορούν να πετάξουν και με την όπισθεν! Επίσης μπορούν να φτερουγίζουν και να είναι ακίνητα σε οποιαδήποτε στάση γουστάρουν. Βέβαια δεν περπατάνε καθόλου. Τα φτερά τους δεν ανεβοκατεβαίνουν όπως των άλλων πουλιών αλλά περιστρέφονται σε ένα οβάλ σχηματισμό ενώ όταν αιωρούνται τα περιστρέφουν στο σχήμα του αριθμού οχτώ. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε σε αργή κίνηση το πέταγμα του.  
3. Ταξιδευτές

Κάποια είδη κολιμπρί είναι αποδημητικά οπότε διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Ένα Ruby throated κολιμπρί ταξιδεύει για πάνω απο 500 μίλια για να γεννήσει τα αυγά του στον κόλπο του Μεξικού. Την απόσταση αυτή τη διανύει σε περίπου 20 ώρες! Κάποια είδη, ταξιδεύουν 2.000 μίλια δύο φορές το χρόνο! Την μεγαλύτερη απόσταση τη διανύει το Rufous το οποίο πάει απο το Μεξικό μέχρι την Αλάσκα. 


2. Νάρκη

Όταν κοιμούνται τη νύχτα, στην πραγματικότητα μπαίνουν σε ένα είδος νάρκης για να διατηρήσουν όσο μπορούν την ενέργεια τους (διατηρούν έτσι το 60% του αποθέματος ενέργειας τους). Ο σφυγμός τους πέφτει στα 50 χτυπήματα το λεπτό και μοιάζουν σαν πεθαμένα ενώ κάποιες φορές κρέμονται και ανάποδα! Τους παίρνει καμιά ώρα να συνέλθουν όταν ξυπνήσουν ενώ αν ένα κολιμπρί είναι αδύναμο, αυτή η κατάσταση νάρκης μπορεί να αποβεί μοιραία και να μην ξυπνήσει.  


1. Ποικιλία

Υπάρχουν πάνω απο 300 είδη κολιμπρί! Το μεγαλύτερο φτάνει τα 20 εκατοστά ενώ το μικρότερο έχει σωματάκι 2,5 εκατοστά και άλλα τόσα είναι η ουρά του. Το τυπικό μέγεθος ενός κολιμπρί είναι 8 εκατοστά μήκος και ζυγίζουν απο 2 εώς 20 γραμμάρια!

1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιακό! Εκτός αυτού τα κολιμπρί πάντα μου άρεσαν και τα θαύμαζα, χωρίς να γνωρίζω όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Ειδικά τους μύθους δν τους είχα ακούσει ποτέ. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή